Alleengeboren tweelingen (AT), tweeling alleen, vanishing twin syndrome, womb twin survivor, twinless twin, buiktweeling, halve tweeling, tweelingmanifestatie, verloren tweelinghelft, verdwenen tweeling, ‘eigenlijk een tweeling’, doodgeboren tweeling…. Het zijn verschillende namen voor hetzelfde. Het gaat om een persoon die in de baarmoeder als embryo, foetus of baby het overlijden van een of meer embryo’s of foetussen, in welke stadium van de zwangerschap dan ook heeft moeten ervaren.
Hoe is/voelt het om een alleengeboren twee- of meerling te zijn?
Een alleengeboren tweeling zijn betekent het dragen van een onzichtbare band met iemand die je nooit hebt gekend, maar die altijd deel van je leven is gebleven. Het is alsof je geboren bent met een leegte in jezelf, een gemis dat je niet volledig kunt verklaren, omdat je nooit de kans hebt gehad om die verbinding te ervaren. Je voelt de aanwezigheid van die ander, een echo van een gedeelde ziel, maar ook de afwezigheid ervan. Het is een subtiele, constante rouw om een verloren helft, een verlies dat je niet kunt herinneren, maar dat je toch diep raakt. Het is het gevoel van een onzichtbare, onafgemaakte verbinding. Het is een levenslange zoektocht naar iets of iemand die je altijd lijkt te missen, een diep verdriet om een verlies dat je nooit in woorden hebt kunnen vatten. Het is een stille aanwezigheid, een gemis dat deel is van wie je bent, zelfs zonder (cognitieve) herinnering eraan. Dit verlies beïnvloedt je op manieren die moeilijk uit te leggen zijn, maar het vormt een belangrijk deel van wie je bent en hoe je de wereld ervaart.
Onbekend en niet opgemerkt
Vaak hebben ouders, arts of verloskundige (of welke andere therapeuten of artsen dan ook) van dit verlies geen weet. Het overlijden gebeurt vaak in een vroeg stadium van de zwangerschap. Een moment waarop nog geen echo gemaakt is. De kans is aanwezig dat op een latere echo de resten van een tweede embryo of foetus te zien zijn. Vandaar de naam “vanishing twin.”Soms wordt er bij de geboorte een ingekapseld vruchtje in de placenta of een zgn. “foetus papyrus” gevonden. Ook kan het op veel latere leeftijd voorkomen dat in een cyste die operatief verwijderd moet worden, menselijke weefselresten worden gevonden. Dit wordt een teratoom, dermoid- of wondercyste genoemd. Of een baby wordt geboren met een extra (deel van een) lichaamsdeel of de baby blijkt lichaamsdelen of delen van organen te missen (bijvoorbeeld een nier, een onvolledige arm of een onvolledig been)
1:10
Onderzoeken hebben aangetoond dat één op de tien zwangerschappen als een twee- of meerling begint en dat in 90% van de oorspronkelijke tweelingzwangerschappen één of meerdere vruchtjes of embryo’s in een vroeg begin van de zwangerschap overlijden. (Bron: Boklage, C.E., (1990). Survival probability of human conceptions from fertilization to term. International Journal of Fertility, nr. 35 pp75-94.) Dit betekent dat 1 op de 10 mensen een Alleengeboren Twee- of Meerling is.
Re-enacting the dream of the womb
Alleengeboren twee- of meerlingen laten onbewust het trauma wat in de baarmoeder plaatsvond, steeds terugkeren in hun leven. In het Engels wordt dat re-enacting the dream of the womb genoemd. Dit zie je terug in een verscheidenheid van kenmerken en gewoontes in het dagelijks leven. Het is een terugkerend thema in het leven van de Alleengeboren Twee- of Meerling. Het is voor iedere alleengeboren twee/meerling een pittig proces om uit deze droom te ontwaken en de gevolgen te gaan herkennen. Het besef dát je mogelijk een alleengeboren twee- of meerling bent, is de eerste, belangrijke stap.
Het overlijden van je overleden twee- of meerlinghelft heeft de blauwdruk voor jouw leven beïnvloed. De band tussen twee- en meerlingen (helemaal als er sprake is van 1-eiige tweeling) is uniek, sterk en niet te evenaren met welke andere relatie dan ook. Het verlies van de ander(en) terwijl je ontwikkeling nog niet eens compleet was, heeft de basis vervormd voor hoe je de wereld ervaart.